За хигиена и облекчаване на запушения нос

Функция на носа и възпаление на носната лигавица

В зависимост от активността ни през дихателните пътища преминават от 10 000 до
170 000 литра въздух всеки ден, а анатомията на носа подготвя въздуха за употребата му.

„Климатикът“ на човешкото тяло

За да осигури на белите дробове напълно овлажнен и затоплен до температурата на тялото въздух, лигавицата на носа овлажнява и затопля въздуха чрез кръвния поток.

Пример за трансформация на вдишвания въздух

Трансформация на вдишвания въздух:
Промяна на въздуха в тялото посредством фаринкса 

Други функции на носа

Като филтър носът почиства въздуха и отстранява замърсителите. Частици като прах, вируси или бактерии се задържат в лигавицата на носа. Замърсеният секрет се преглъща или изхвърля при кихане или кашляне, а лигавицата произвежда нов.

Този процес на прочистване и филтриране на вдишания въздух в лигавицата на носа се нарича мукоцилиарен клирънс. Системата на мукоцилиарния клирънс е част от защитния механизъм на тялото и предпазва от възпаления на горните дихателни пътища.

Клетките на обонятелните рецептори в носа правят възможно усещането на различни вкусове и миризми. Обонянието и вкусовите възприятия заедно допринасят към усещането за вкус. Носът може да разграничава стотици вещества дори в изключително малки количества.

Запушен нос

При настинки, грип или алергии лигавицата на носа отича, а носът не може да отстрани излишното количество произведен секрет. Това води до запушен нос. Хипертоничните спрейове за нос като QUIXX® и QUIXX® extra помагат за отпушването на носа. А ежедневната хигиена на носа с изотонични разтвори като QUIXX® soft и QUIXX® baby подпомага правилното функциониране на носа.

Препоръки за продуктите


QUIXX® soft спрей за нос

QUIXX® soft спрей за нос е лесен и удобен за употреба.
QUIXX® soft спрей за нос нежно почиства носните канали и
овлажнява лигавицата на носа.

Научете повече