QUIXX® Здравен съветник

По-спокоен сън за Вашето бебе

Новородените бебета спят, когато са изморени, и се събуждат, когато огладнеят. Те не правят разлика между ден и нощ до третия месец от живота си. Но Вие можете да помогнете на детето да развие добри навици за сън съобразно възрастта му. Ето няколко съвета.

Можете да подобрите комфорта на Вашето бебе като например го увиете плътно в одеяло. През първите няколко месеца то няма нужда от пространство за движение, а близкият контакт го кара да се чувства в безопасност.

За да удължите нощната фаза на съня, можете да помогнете на бебето да разграничава деня и нощта от ранна възраст. Оставете бебето да спи в светла стая с нормален фонов шум през деня, а през нощта – в тъмна стая без много шум. През нощта трябва да сменяте пелената само когато е наистина мокра.

От шестата седмица можете да започнете да привиквате бебето към определен режим. „Двучасовото правило“ гласи, че трябва да сложите детето да спи, след като е прекарало два часа будно. От началото на шестия месец бебето вече не се нуждае от нощни хранения. От този момент е препоръчително да се спазва режим на сън и хранене.

При по-големи бебета е препоръчително последният час преди лягане винаги да преминава по един и същ начин. Последните няколко минути преди бебето да заспи прекарайте заедно, например в гушкане и пеене.

Спалнята трябва да е добре проветрена и да не е прекалено топла. Ако Вашето бебе е изложено на сух въздух или е настинало, QUIXX® baby капки за нос може да му помогнат да диша по-леко.